Emiel maakte van zijn werk zijn hobby

Bruinisse – Hij maakt prachtige kastenwanden, geheel op maat, keukens, tafels: alles in de hoogste kwaliteit en met allerlei handige snufjes. Maar daarnaast houdt Emiel Dorst ook erg van ‘spelen’ en is hij een soort uitvinder. Mensen kennen misschien zijn ‘kerstboom’ van bierflesjes, maar hij maakte ook een game pipowagen, een telefooncel als bar, een autofauteuil en in zijn hoofd zitten nog veel meer creatieve ideeën.

Precisie en creativiteit

Toch was het niet per se logisch dat Emiel met hout aan de slag zou gaan. Hij volgde namelijk een opleiding metaaltechniek en daarna was hij profvoetballer. Van een voetbalsponsor kreeg hij de kans ervaring op te doen in de meubelmakerij. Emiel: “Ik wist niet dat ik zoiets zou kunnen, al gaat het om precisie en creativiteit en dat heb ik wel in me. ‘Vertel het me maar,’ zei ik, want zo kon ik alles leren. Als je interesse er is, komt alles goed.” Tien jaar geleden startte hij zijn eigen bedrijf. “Mijn vader was ambtenaar en hij zei tegen mij; dat wordt niets, jij bent veel te vergeetachtig.’ Twee jaar geleden overleed mijn vader en hij verrichtte hier altijd hand- en spandiensten. Hij was trots op me en zei regelmatig: ‘Dat snap ik niet, hoe hij dat allemaal kan maken.’”

De goede vragen stellen

In zijn loods in Bruinisse staat een aantal kastenwanden uitgestald. Emiel: “Ik wil altijd lekker de ruimte hebben, zodat ik kasten, keukens en zelfs een complete bar hier net zo neer kan zetten als ze bij de mensen thuis komen te staan. Het zijn allemaal losse onderdelen, zodat ze gemakkelijk vervoerd kunnen worden.” Klanten weten Emiel prima te vinden via Facebook: daar laat hij zijn laatste kunststukjes zien. Alles begint met een idee van de klant, soms aangevuld met plaatjes en Emiel maakt dan ter plekke een schets. “Kijk, als je mijn schets ziet, denk je: wat moet dat worden,” lacht hij. “Maar eigenlijk zit alles dan al precies in mijn hoofd: ik kijk amper meer naar die schets. Ja, ik controleer de maten soms nog even.” Het gaat erom van te voren de goede vragen aan klanten te stellen, weet Emiel. “Sommige klanten zijn makkelijk en dan moet je ook goed te weten zien te komen wat ze écht willen.”

Specialisme en speelse ideeën

Het allerliefst maakt Emiel meubels die helemaal nieuw zijn, al draait hij zijn hand ook niet om voor een keukenmetamorfose, compleet met nieuwe frontjes en greepjes. “Op dit moment ben ik bezig met het maken van ensuite kasten, met schuifdeuren. Dat is heel leuk om te doen, omdat je een grote leefruimte daardoor weer heel anders indeelt.” Emiel woont naast zijn loods en dat vindt hij prettig. “Eigenlijk heb ik tot twee keer toe van mijn hobby mijn werk gemaakt: eerst was dat zo met voetballen en later kwam het meubels maken voort uit knutselen.” Emiel verwijst door naar andere specialisten voor klussen die niet tot zijn terrein horen. “Als mensen vragen of ik een nieuw kozijn kan maken, of een veranda of poortdeur, moeten ze bij vakcollega’s van mij zijn. Ik houd me vooral bezig met het interieur.” Daarnaast werkt Emiel in zijn vrije tijd aan zijn eigen speelse ideeën. Zo maakte hij ooit een pipowagen compleet met bed, die door mensen van een bed & breakfast werd gekocht. Die creatieve uitstapjes van Emiel beginnen vanuit het niets, legt hij uit. Hij koopt een kar of ander object en begint te knutselen, zonder dat hij weet welke kant het uit zal gaan. Ooit nog eens een gat in de markt vinden zou hij geweldig vinden. “Of iets voor een bekende Nederlander maken, dat zou ook leuk zijn,” droomt hij verder.

Bron: RondOm vandaag